Hrady.cz
V Mlázovech původně stávala od 14. stol. tvrz. Roku 1721 nechal Jan Vilém Bernklau ze Šenrejtu postavit při tvrzi nevelký zámek. Patrovou obdélníkovou budovu s valbovou střechou ozdobenou věžičkou. Při zámku býval park.
Hlavní průčelí
Východní pohled
© Luděk Pitter 05/2006
Graficke pismenko Obec Mlázovy se nachází při silnici z Mochtína do Kolince. Původně zde stávala tvrz ze 14. stol. V její blízkosti byl v 18. stol. postaven barokní zámek. Z tvrze se dochovaly sklepy nacházející se mimo půdorys zámku. Při zámku stojí barokně upravený kostel svatého Jana Křtitele, který byl využíván též jako zámecká kaple. Zámek spolu s kostelem tvoří zajímavý komplex. Při zámku se původně nacházel park.
Dnes je zámek v soukromých rukou a probíhá jeho oprava.

Jméno obce Mlázovy je spjato se spisovatelem Karlem Matějem Čapkem (1860-1927), jeho maminka zde bývala farskou kuchařkou.

Popis zámku
    Budova zámku má tvar obdélníku s valbovou střechou ozdobenou čtverhrannou hodinovou věžičkou. Fasády jsou členěny vysokými pilastry. Obě průčelí s mírně vystupují rizality. Portály jsou půlkruhově zaklenuty s vodorovnými římsami. Místnosti v přízemí zaklenuté, patro plochostropé.
    L.P. (Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, str. 155), 26.5. 2006
    Historie zámku
    V Mlázovech stála již ve 14. století tvrz. V té době zde sídlil rod s predikátem z Mlázov. Ke stavbě zámku došlo až o několik století později, v době kdy Mlázovy vlastnil Jan Vilém Bernklau ze Šenrejtu nejspíše roku 1721. Později se na Mlázovském panství vystřídalo velké množství vlastníků. Posledním vlastníkem byl Dušan Zachystal, který jej koupil roku 1938 a držel jej až do roku 1947, kdy jej prodal obci Mlázovy. Zámek byl využíván jako škola,

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)