Den boje za svobodu a demokracii

tvrz Chraštice

Velké Chastice; Kraštice
Tvrz ze 14. století, poprvé zmiňována roku 1356 jako majetek Nedvěda a jeho syna Drslava. V 15. století majetek Švamberků. Později byla přestavěna na hospodu.
tvrz od východu
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Chraštice leží na silnici první třídy I/4 Praha – Strakonice. Obec je dostupná autobusem, mimo jiné z Příbrami, Písku, Budějovic. Nejbližší železniční stanice jsou v Mirovicích (8 km), v Milíně (8 km) a v Dobré Vodě (6 km). Obcí prochází modře značená turistická cesta z Milína do Bukovan (značka je umístěna přímo na nároží tvrze).
10.12. 2008

historie

Tvrz uváděná ve 14. století, roku 1356 je zmiňována v souvislosti se jménem majitele. Tehdy na ní seděl vladyka Nedvěd a jeho syn Drslav. V 15. století tvrz spolu s obcí získali Švamberkové. Později byla budova přestavěna na hostinec, hmota tvrze se však uchovala ve sklepeních a ve zdech přízemí. Soupis památek z počátku 20. století uvádí, že se v budově uchovala černá kuchyně a zajímavé klenby. Dnes je tato jednoduchá obdélná stavba v

Milan Caha (zdroj: Soupis památek historických a uměleckých v Království českém od pravěku do počátku XIX. století. díl XXXIII - politický okres písecký , Praha 1910), 10.12. 2008

Příbram  (PB)
    Další tvrze