Hrady.cz
Původní tvrz Deymů ze Stříteže, později přestavěna na zámek. Ve východním křídle dochovány klenby a sgrafita. V 18. století bylo přistavěno křídlo, ukončené kaplí sv. Anny. V současné době slouží k bydlení.
pohled od západu
© Milan Caha 07/2008
Dolní Nerestce leží v údolí říčky Skalice jižně od Mirovic, kilometr západně od silnice I/ 4 z Prahy na Strakonice.
4.8. 2008

historie

Nejstarší písemná zmínka o obci je z roku 1227, je uváděna jako majetek kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Pozdější zmínky nejsou příliš bohaté. V roce 1474 patří Janu z Vrabí, který je připojil k čimelickému panství. Později obec vlastnili Deymové ze Stříteže, kteří zde nechali vybudovat tvrz. Ta byla později přestavěna na zámek, kdy a kdo tuto přestavbu provedl, se v pramenech neuvádí. Dnešní zámek je dvoukřídlý, jednopatrový. Ve starším –

Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1976), 4.8. 2008