Hrady.cz
Zřícenina gotického hradu, založeného Prockem z rodu Drslaviců koncem 13. stol. V 16. stol. přestavěn a rozšířen Vilémem z Pernštejna, v 17. stol. opuštěn. V 18. stol. upraven hrabětem Harbuvalem de Chamaré.
Potstejn
2003 ©Puffin

Hrad Potšten

Graficke pismenko Hrad Potštejn stával na strmém kopci nad Divokou Orlicí jižně od městečka Potštejna, kde se dodnes zachovaly jeho zříceniny. Býval nejmohutnějším a nejpevnějším hradem v celém Podorlicku. Hrad založil koncem 13. století Procek z rodu Drslaviců, pocházejících z Plzeňska, kteří v povodí Divoké a Tiché Orlice prováděli rozsáhlou kolonizaci. Poprvé je Potštejn připomínán k r. 1287 a pak k r. 1311, když byl za krátké a chaotické vlády krále Jindřicha Korutanského ve sporech pánů s pražskými měšťany zabit Procek z Potštejna. Prockův syn Mikuláš z Potštejna ze msty zavraždil bohatého a vlivného pražského měšťana Peregrina ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 22.7. 2009

Poklad
    Jan Antonín Chamaré již jako chlapec slýchal vyprávěti od sloužících v zámku, že je v starém potštejnském hradě ukryt veliký poklad. Služebná ze vsi Sopotnice viděla prý na vlastní oči věci, které byly nalezeny v temném sklepení. Byla to veliká bedna, v ní starodávná kniha a přerozmanité drahocenné šperky. Nemohla však říci, kam se nález poděl. Zmizel tak tajuplně jako onen muž, který jej našel. Toto vyprávění vzrušilo mocně mysl vznětlivého

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

WC, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol