hrad Nový hrad

Klečkov, Neuhaus
Hrad založen někdy na přelomu 14. a 15. stol. pány z Častolovic. Roku 1440 se marně pokoušel o jeho dobytí Kolda ze Žampachu. Panství r. 1495 získali páni z Pernštejna, Nový hrad byl již pustý. Dodnes se zachovaly jen malé zbytky zdí, valy a příkopy
Pohled na fragment zdi vnitřního hradu
většina zbytků zdiva je patrná pouze z venkovní strany.
2003 ©Petr Šantrůček
Graficke pismenko Historii tohoto hradu, který byl založen zřejmě pány z Častolovic na přelomu 14. a 15. století, lze sledovat teprve od r. 1427, kdy je uváděn v seznamu hradů katolické strany v Čechách jako majetek Půty mladšího z Častolovic († 1435). Už jeho jméno napovídá, že to byl skutečně „nový hrad". R. 1440 se pokusil o jeho dobytí táborský hejtman Jan Kolda starší ze Žampachu a na Náchodě. Získal však pouze předhradí, jež musel téhož roku opustit. Obráncům hradu tehdy pomohla krajská hotovost pod velením hejtmana Hradeckého kraje Jetřicha z Miletínka. V následujících desetiletích byl Nový hrad jako součást rozsáhlého litického panství vlastnictvím ...

Rychnov nad Kněžnou  (RK)
    Osečnice