hrad Lacembok

Zíkev; u Ledče nad Sázavou
Terénní pozůstatky po hradu, který byl pravděpodobně bergfritového typu. Poprvé se připomíná v pol. 14. st. Zanikl za husitských válek kolem r. 1420. R. 1457 se již uvádí jako pustý. Dochovány výrazné nerovnosti po budovách jádra, valy a příkopy.
Lacembok - pohled z bývalé věže
2003 ©Puffin
Nedaleko vesnice zvané Souboř je možné nalézt místo, kde stával hrad Lacembok. Dochovaly se valy, příkopy a náznaky několika místností.
28.12. 2003

Lacembok – hrad ležící 5 km severně od Ledče nad Sázavou
    Hrad Lacembok stával severovýchodně od vsi Souboře na skalnatém ostrohu nad křivolakým údolím, kterým protéká Vrbecký potok. Byl ze tří stran chráněn hlubokou strží a na západě uměle vytvořeným příkopem. Od dnešní myslivny Ostojovky vedla ke hradu cesta, která umožňovala přístup do objektu shora z pláně i z údolí Vrbeckého potoka. Touto cestou se přicházelo přes příkop a násep kolem dalšího příkopu po úzkém parkánu k bráně, která uzavírala vedle

Zíkev Hrad
    Asi sto kroků severovýchodně ode vsi Soběboře nebo Souboře spadá vysočina, na níž ves tato stojí, k potůčku, který teče od Vrbky. Důl tohoto potoka křivolakým způsobem se vinoucího zavřen jest na západě příkrými stráněmi, z nichž jedna vybíhá k východu ve skalnatý ostroh. Tento jest asi 10 metrů vysoko nad loukou čili bývalým Černým rybníkem, a jak již řečeno, strmý na třech stranách. Jen na západě souvisel ostroh ten, na němž hrad Zíkev nebo

A. Seláček, Hrady, zámky a tvze České XII, 6.2. 2009

Havlíčkův Brod  (HB)