Hrady.cz
Raně gotický jednolodní kostel byl založen před r. 1213. Poprvé zmiňován r. 1298. Přestavěn v roce 1560 a 1795. Současná pseudorománská a pseudogotická podoba pochází z roku 1869. Vybavení převážně barokní, ze zrušeného kláštera v Mariánské Týnici.

Kostel sv. Jakuba Staršího

Graficke pismenko Raně gotický kostel svatého Jakuba Staršího (či Většího) je nejstarší stavební památkou Příbrami. Kostel založila majitelka Příbrami Vojslava (sestra bl. Hroznaty) před rokem 1213, kdy osadu Příbram prodala pražskému biskupství. Kostel je poprvé zmiňován listinou z 6. června 1298. Přestavěn byl v roce 1560 a v 18. století (1795) byl barokně upraven. Současná pseudorománská a pseudogotická podoba stavby pochází z roku 1869. Poslední velká oprava byla provedena k 700. výročí posvěcení kostela – v roce 1998.
Milan Caha (zdroj: farapribram.webster.cz), 28.8. 2009

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Obdélný jednolodní kostel s polygonálním presbytářem s opěráky. Věž je vysoká 34 m, o půdorysu 8,5 m x 7,6 m. Zevnitř jsou viditelné zazděné střílny. Pseudogotický vrchol věže, vytvořen po vzoru Týnského chrámu, vznikl za přestavby kostela 1869. Ve věži je umíráček a zvon Jakub, vážící 950 kg (posvěcen byl 12. října 1952). Většina vybavení je barokní a pochází ze zrušeného kláštera v Mariánské Týnici. Hlavní mramorový oltář je z roku 1750 od

Příbram  (PB)
    Příbram