Hrady.cz
Hrad, kolébka mocného rodu Slavatů z Chlumu, byl založen na hradišti vladykou Blehem z Chlumu po r. 1276, rozšířen byl v 15. st., zničen za třicetileté války. Z rozsáhlého hradu dnes zbylo torzo paláce a trojice sklepních klenutých místností.
Zřícenina v Chlumu u Čáslavi
Graficke pismenko Z hradu Chlum se dochovalo několik zdí a trojice sklepních klenutých místností, do kterých se vchází ne příliš velkým otvorem, který byl kdysi schodištěm.
28.5. 2002

turistické

Zřícenina se jen velmi těžko hledá a je lepší se zeptat přímo v obci domorodců. Na místě bývalého hradu však už stojí jen pár zdí, obklopených hromadami odpadků s ohništěm v koutě bývalého hradního paláce. Velmi nemile mě překvapila skutečnost, že větrací a vstupní komory do sklepení nejsou nijak zabezpečeny proti případnému pádu dovnitř. Potulovat se okolím zříceniny je tak velice nebezpečné a hrozí zde přinejmenším zlomeniny končetin.
    Jaroslav Šefčík , 29.5. 2009

historie

Zakladatelem hradu Chlumu byl pravděpodobně předek rodu Slavatů z Chlumu a Košumberka Bleh nebo jeho synové Mstislav, Bun a Sezema. Blehův rod pocházel z Litoměřicka; na počátku 13. století přišel na Čáslavsko a získal dědičně správní úřady čáslavské župy. Bleh původně sídlil na čáslavském hradě, ale král Přemysl Otakar II. mu po založení města Čáslavi v r. 1276 úřad odňal a asi jako náhradu mu daroval rozsáhlou zalesněnou oblast, kde potom

popis

Je až s podivem, jak úspěšně se dosud bádání hradu Chlum vyhnulo, přitom jde o hrad poměrně významného rodu. O tomto hradě se zmiňuje v odborné literatuře v podstatě jen Tomáš Durdík ve své Encyklopedii, další zdroje se mi nalézt nepodařilo. V knize D. Menclové České hrady se hrad neobjevuje vůbec. Níže uvádím několik postřehů a hypotéz z nedávné návštěvy. Hrad se nachází téměř přímo v obci, jeho západní část je pozměněna pozdější zástavbou.

Kutná Hora  (KH)
    Další hrady