Hrady.cz
Pozdně barokní kostel z let 1775-1778 na místě původního kostela připomínaného již ve 14. století. Vnitřní výzdobou jsou fresky z Legendy o sv. Bartoloměji z roku 1778.
Kostel od severozápadu
© Ivan Grisa 06/2009
Graficke pismenko Obec Kostomlaty leží mezi Lysou nad Labem a Nymburkem. Pokud se do obce vypravíme automobilem, potom je nejrychlejší cesta směrem na rychlostní silnici R10 směrem na Mladou Boleslav a exitem na Brandýs nad Labem sjet a dále potom pokračovat na Lysou nad Labem a Kostomlaty nad Labem. Pokud bude dopravním prostředkem vlak, potom lze využít vlaky jedoucí směrem na Nymburk a přímo v Kostomlatech vystoupit. Kostel sv. Bartoloměje stojí zhruba uprostřed návsi na malém pahorku vedle hřbitova. V odborné literatuře je možno nalézt, že by před kostelem měla být zajímavá sbírka barokních soch od mistra Brauna, bohužel v dnešní době je již před kostelem jen ...
Aleš Marek, 30.12. 2005

historie

Původní kostel byl připomínán již ve 14. století. Dnešní podoba kostela pochází z pozdního baroka a to konkrétně z let 1775–1778. Budova je jednolodní, obdélníková s pravoúhlým presbytářem a čtvercovou sakristií v ose. Loď i presbytář mají zaoblené rohy a v západním průčelí kostela je barokní štít. Vnitřek kostela je sklenut třemi poli a je celý vymalován freskami z Legendy o sv. Bartolomějovi z roku 1778. Zařízení: hlavní oltář a fresco je

Aleš Marek /Umělecké památky Čech svazek třetí/., 30.12. 2005

Nymburk  (NB)