Hrady.cz
Zámek, pův. renesanční tvrz z konce 16. stol. přestavěná v l. 1719-1723 za Jana Antonína Vratislava z Mitrovic (arch. Jakub Auguston ml.) na barokní zámek. Po 2. světové válce zestátněn, po r. 1990 vrácen dceři býv. majitele Haně Ludikarové. Po rekonstrukci je část zámku přístupná veřejnosti.
Zámek Mirošov
V pravé poledne jednoho krásného letního dne.
Graficke pismenko Zámek je možné navštívit za účelem prohlídky, svatebního obřadu a dalších společenských akcí. Prohlídky zámku pro veřejnost jsou možné pro předem objednané skupiny (min. 10 osob), viz kontakt.

turistické

Zámek se nachází v centru města Mirošov při křižovatce silnice II/117 ze Spáleného Poříčí na Dobřív a silnice na Rokycany v soukromém oploceném areálu. Mimo návštěvní dny jej můžete zhlédnout pouze v místech přerušení vysoké zdi. Původně zde stála renesanční tvrz z konce 16. stol. V 1. polovině 18. stol. zde byl postaven zámek podle plánů plzeňského architekta Jakuba Augustona mladšího, který je autorem projektů zámku v Dolní Lukavici,

historie

Ves Mirošov je zmiňována poprvé r. 1366. V roce 1550 prodal Volf z Vřeskovic mirošovské panství Floriánovi Gryspekovi z Grysbachu. Tento politik a rádce Ferdinanda I. zemřel roku 1588 a jeho majetek byl rozdělen mezi 7 synů. Mirošov zdědil jeho syn Ferdinand Gryspek, který je považován za zakladatele zdejšího panského sídla. Stavba snad byla dokončena někdy před rokem 1594 a jednalo se o jednopatrový renesanční objekt obdélníkového půdorysu.

L.P. podle různých zrojů, 25.12. 2005