zámek Milíčeves

Ústav sociální péče a domov důchodců Milíčeves
Zámek postavili v l. 1677 - 1679 jičínští jezuité v raně barokním slohu. Za Michala Karla Althana koncem 1. pol. 19. stol. byl klasicistně přestavěn. Dnešní podoba je z 2. pol. 19. stol., kdy byl přistaven partikus a stavba zvýšena o jedno patro. Od pol. 50. l. 20. stol. slouží jako domov důchodců.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 08/2005
Graficke pismenko Zámek se nachází při severozápadním okraji obce Milíčeves, uprostřed anglického parku o rozloze téměř 8 ha, který je přístupný veřejnosti a kde můžete najít např. cypřišek hrachonosný. Zámek byl postaven koncem 17. stol. jičínskými jezuity jako jednopatrová raně barokní budova se střední částí o patro převyšující obvodovou část a s kaplí sv. Václava v patře.
Dnešní podobu získal při poslední přestavbě v polovině 19. stol, kdy byl přistavěn partikus a stavba byla zvýšena o jedno patro. Nedaleko zámku jsou zbytky původní tvrze. V areálu tvrze zůstal hospodářský dvůr s budovou pivovaru a sýpka s letopočtem 1679 na štítě.
22.12. 2005

turistické

Dle internetových stránek Ústavu sociální péče má každý možnost přijít se podívat do zámku, a je srdečně vítán, nebo se může projít do parku.

historie

V roce 1626 se majitelem Milíčevsi s tvrzí stal Albrecht z Valdštejna a v roce 1627 ji věnoval jičínským jezuitům. Tvrz postupně pustla, ale v roce 1677-1679 za rektora Jiřího Weisse zde jezuité postavili raně barokní zámek (rezidenci), který využívali jako letní sídlo. Při stavbě byl snad použit kámen z nedalekého hradu Veliš. Když došlo ke zrušení Tovaryšstva Ježíšova roku 1773 byla budova využívána k bydlení úřednictva a v roce 1835 ji

Jičín  (JC)
    Milíčeves