Hrady.cz
Libštejnští z Kolovrat v l.1816-1820 přestavěli renesanční panský dům na empírový zámeček, patrový, podélný, se středním rizalitem s trojúhelným štítem. Posledním majitelům Salm-Salmům po r.1945 zkonfiskován. V r.1957 a po r. 1980 provedeny úpravy.
Průčelí zámku
© Pavel Vítek 02/2006
Graficke pismenko Město Borohrádek leží asi 8,5 km jihozápadně od Kostelce nad Orlicí. Prvním známým držitelem vsi Borohrádku byl Jaroslav z Borohrádku. První zmínka o panství Borohrádek je z roku 1342. Tehdy tvrz a městečko získala Eliška, vdova po Mikuláši z Potštejna. Tvrz často střídala majitele. Roku 1582 koupil panství Kryštof Betengel starší z Neunperka, který roku 1587 přikoupil Rychnov a obě panství spojil. Betengelové původní tvrz přebudovali na dva samostatné objekty, tvrz zvanou „panský dům“ a hospodářskou část. František Karel II. Libštejnský z Kolovrat přestavěl kolem roku 1730 tvrz na správní budovu zdejšího velkostatku. Po požáru r. 1811 nechal ...
Pavel Vítek & Zany, 24.2. 2006