Hrady.cz
Polozpustlý renesanční zámek postavený koncem 16. st. pány z Vlašimi, snad přestavěn ze starší gotické tvrze, na terase nad říčkou Olešnou.
Pohled na severovýchodní budovu zámku, stojící snad na starších základech tvrze
© Roman Řezáč 12/2005
Graficke pismenko Zpustlý, ovšem ne zcela opuštěný zámek, spolu s přilehlým hospodářským dvorem, leží jižně od stejnojmenné obce, na druhé straně říčky Olešné, v osadě zvané příznačně Zámek. Předem je potřeba říct, že s Rešicemi je spojen větší počet panských sídel a později dvorů a jejich umístění a počet není dosud ujasněno. To, že zámek stojí pravděpodobně na místě tvrze, dnes na první pohled může prozradit už jen jeho umístění na okraji nevýrazného výběžku nad říčku Olešnou, spíše se snad dá mluvit o delší, dnes vyzděné terase, která snad se záhybem silnice mohla tvořit původně nevýrazný výběžek, který nebyl pro stavbu tvrze nějak výhodný. Chráněna byla tedy dobře ...

historie

Rešice jsou spojené v první zmínce z roku 1358 s rodem z Jestřebí. Roku 1378 se zmiňuje tvrz. V 15.století se ves dělí na více dílů a je nejasné, zda vzniká nová tvrz, či jen několik dvorů. Od roku 1558 sídlí v Rešicích rod z Vlašimi, jim se připisují i nejvýznamnější přestavby. Od roku 1711 zámek jako trvalé sídlo ztrácí význam.

Znojmo  (ZN)
    Další zámky