Hrady.cz
Pomník poslance Hanse Kulicha, autora návrhu na zrušení roboty r. 1848. Postaven 1888. Poč. 80. let 20. st. dočasně v depozitáři, po čase vrácen na místo. Čtyřmetrový pískovcový obelisk na kupě 150 kamenů s jmény obcí, které jej nechaly postavit.
Nad teplickým sídlištěm Nová Ves, v sousedství mohutné vodárenské věže, tyčí se pomník Hanse Kudlicha.
Vladimír Studecký, 9.12. 2005

historie

Hans Kudlich byl jedním z nejmladších poslanců říšského sněmu ve Vídni. Roku 1848 předložil návrh na zrušení roboty. Na jeho návrh byly dlouhotrvající poddanské povinnosti zrušeny 8.září 1848. Pomník byl postaven r.1888 jako čtyřmetrový pískovcový obelisk, který stál na kupě 150 kamenů, označených jmény obcí Teplicka, Duchcovska a Bílinska, které na pomník přispěly. Jména obcí jsou psána německy, přesto na samotném pomníku lze najít i čtyři

pomník, památník
     Teplice  (TP)