Hrady.cz
Zaniklá tvrz, která byla postavena pravděpodobně některým z místních vladyků, z nichž jako první se připomíná r. 1353 Vítek ze Slatiny. R. 1418 se potomek Vítka Kunášek píše z Rochova; tvrz byla tehdy patrně opuštěná a časem zanikla. Dnes zde stojí stodola. Místo tvrze upřesnil r. 2001 M. Plaček.
Jižní nejzachovalejší část tvrziště
© Roman Řezáč 12/2005
Graficke pismenko Reliéfní pozůstatky pravidelně okrouhlého tvrziště leží v soukromé zahradě, na jihozápadním konci obce Slatina. K místu, lépe řečeno k pozemku, kde tvrz leží, se dá volně dostat pouze od přiléhajícího pole na jihovýchodě. Nejlepší je zastavit na konci obce, při silnici směrem na Jevišovice a po poli obejít dvě zahrady. Ta, kde se nachází tvrziště je nepřehlédnutelná, je ohraničená bílou kamennou zídkou. Tvrziště je i přes své novodobé využití velmi dobře patrné. Již zmiňovaná zídka běží po více než jižní polovině vnějšího valu a dává tak pozemku okrouhlý tvar, v této části kopírující přesně tvrziště. Menší severní polovina je však již téměř setřelá, ...

Znojmo  (ZN)
    Slatina