Hrady.cz
Zaniklá tvrz, prvně zmiňovaná r. 1648 kdy se uvádí Nevhlas z Lesonic. Další Nevhlas se uvádí v l. 1364–90. Od r. 1406 Lesonice v majetku Václava Nosa z Ostrovče, po r. 1447 majetkem Filipa z Račic. R. 1480 se uvádí prodej vsi s tvrzí, ale r. 1542 už tvrz není zmiňována – byla patrně již opuštěná.
Pohled od jihovýchodu přes val na jádro tvrze
© Roman Řezáč 12/2005
Graficke pismenko Těžbou hlíny narušené, ale stále velmi dobře patrné reliéfní zbytky tvrze leží nad říčkou Rokytnou, u silnice mezi mostem přes ní a železniční tratí, ještě před poslední osamocenou zástavbou obce Lesůňky směrem k Popovicím. Čitelný reliéf je dnes porostlý pouze vyšší trávou, ze dvou třetin ho pak po okrajích lemují vysoké stromy. Jádro tvrze mělo jednoduché, téměř čtvercové utváření, dnes o rozměrech přibližně 20 x 19m. Jeho povrch je zcela jistě porušen , přesto se jižní polovina jeví jako zvýšená a je na ní patrná hluboká prohlubeň. Zda souvisí se zaniklou zástavbou, či je výsledkem pozdějšího narušení není jisté. Stejně tak není spolehlivě určen charakter ...

historie

První zmínka o tvrzi se patrně vztahuje k roku 1348, kdy se uvádí Nevhlas z Lesonic, tedy ještě pod původním názvem, nynější označení Lesůňky pochází až ze 17.století. Jiný Nevhlas, patrně potomek, se připomíná v letech 1364-1390. Od roku 1406 patří lesonice Václavu Nosovi z Ostrovče, po roce 1447 se staly Lesonice součástí majetku Filipa z Račic.V roce 1480 se uvádí prodej vsi s tvrzí, ale v roce 1542 už se tvrz nejmenuje, byla tedy již patrně

Třebíč  (TR)
    Další tvrze