Hrady.cz
Václav Chřepický z Modliškovic na počátku 17. stol. přestavěl tvrz na raně barokní zámek. Zámek chátral a byl v r. 1836 zbořen. Po r. 1836 byl na místě zbořeného zámku vystavěn prostý, neslohový zámek.
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Hospozín leží 6 km severozápadně od Velvar. Dostupný je buď autobusem a nebo vlakem ze stanice Kmetiněves (půl kilometru od Hospozína) na trati Roudnice n. Labem – Zlonice.
V okolí můžeme navštívit kdysi královská města Velvary a nebo Slaný.
Zámek stojí uprostřed zamědělského statku, je v soukromém vlastnictví, slouží bytovým účelům a je nepřístupný.
1.12. 2005

historie

Ves Hospozín se v pramenech poprvé objevuje v r. 1318 jako majetek Matěje z Hospozína. Zdejší vladykové drželi ves do poloviny 15. stol. Pak se zde vystřídalo několik majitelů, až na počátku 16. stol. získali Hospozín Štrouchové z Chlumku. Zdejší tvrz se v pramenech připomíná prvně až v r. 1552. V r. 1583 prodali Štrouchové Hospozín s tvrzí Benigně Hrobčické s Hrobčic a v jejím rodě zůstaly až do počátku 17. stol. V 16. stol. byla tvrz

Kladno  (KL)
    Hospozín