Den boje za svobodu a demokracii
Ves Koryta, od r. 1331 součást bezděkovského statku, ve vlastnictví Petr z Rožmberka. Ve 14. stol. zde Sobětičtí ze Sobětiček postavili tvrz, ta koncem 15. stol. zpustla. V 18. stol. zbytky tvrze využity ke stavbě sýpky, která byla r. 1896 zbořena.
Místo kde stávala tvrz
Pohled od silnice na dům č.p. 45 (s červenou střechou), kde stávala tvrz
© Luděk Pitter 11/2005
Graficke pismenko Zaniklá tvrz v obci Koryta stávala na místě, kde dnes najdete dům č.p. 45. I když z map vše vypadá jinak na dům a místo, kde stávala ve 14. stol. tvrz je nejlépe vidět přímo ze silnice č. I/22 vedoucí z Klatov do Domažlic a to vpravo od silnice, za odbočkou na Koryta ve směru na Domažlice. Pozemek je oplocen, nepřístupný a v místě nejsou vidět žádné známky ani terénní náznaky, že by zde kdy stávala tvrz. V literatuře popisované zbytky hráze po Příkopském rybníku, který měl být součástí obraného systému tvrze v těchto místech, také nejsou k vidění. Jediné co by toto místo, jako místo bývalé tvrze mohlo částečně potvrzovat, je potok protékající při severovýchodním okraji pozemku.

historie

Ves Koryta byla od roku 1331 součástí bezděkovského statku, který vlastnil Petr z Rožmberka. Od něj ji koupili v roce 1348 Sobětičtí ze Sobětiček, kteří zde postavili tvrz. Počátkem 15. stol tvrz patřila Mikuláši z Bezděkova a jeho ženě Elišce, od které ji po smrti Mikuláše koupil roku 1460 Bušek z Pěžína. Koncem 15. stol. tvrz zanikla, ale v 18. stol. byly zbytky tvrze využity ke stavbě kontribučenské sýpky, která však byla roku 1896 zbořena.
    L.P. (podle Kolektiv: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, IV., Svoboda, 1985, 28.11. 2005

zaniklý
     Klatovy  ( KT)