Hrady.cz
Tvrz poprvé připomínána v r. 1379 jako sídlo vladyky Oldřicha. Snad v 15. stol. statek připojen ke Štěpánovicům a ves i tvrz zanikají. Podoba tvrze je neznámá, dodnes dochováno v terénu dobře patrné okrouhlé tvrziště.
Tvrziště
Pohled od jihovýchodu
© Luděk Pitter 11/2005
Graficke pismenko Zaniklá ves Újezd u Štěpánovic se nacházela mezi dnešní obcí Dechtín a Štěpánovicemi. Stejně jako ves zanikla i tvrz. Po tvrzi se do dnešních dnů zachovalo tvrziště, které můžete vidět při jízdě ze silnice č. I/27 z Plzně do Klatov, a to nalevo od silnice ve vzdálenosti asi 200 m při kilometrovníku 168,5. K místu vede polní cesta, na kterou můžete odbočit. Tvrz byla založena pravděpodobně ve 14. stol., ale ještě koncem 19. stol. byl v místě tvrziště zachován sklep. Dnes je místo bývalé tvrze znát jako kruhová vyvýšenina porostlá křovím a vzrostlými stromy uprostřed rákosu, který roste okolo místa na podmáčené louce. Od severu je místo chráněno ...

historie

Zaniklá tvrz Újezd u Štěpánovic je poprvé připomínána v roce 1379 jako sídlo vladyky Oldřicha. Pravděpodobně v 15. stol. byl statek připojen ke Štěpánovicům a to vedlo k zániku vsi i tvrze. Znovu je o ní zmínka v roce 1516, kdy Václav Chlumčanský z Přestavlk prodával štěpánovický statek Janovi Jeníškovi z Újezda. Součástí tohoto statku byla i pustá ves Újezd. O pusté vsi s tvrzí se dochoval poslední záznam z roku 1545. Stavební podoba tvrze

L.P. (podle Kolektiv: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, IV., Svoboda, 1985, 27.11. 2005

Klatovy  ( KT)
    Štěpánovice