Baba

u Kosmonos
Přírodní rezervace Baba se rozkládá na 242,7 ha. Chráněnou rezervací byla prohlášena r. 1950. Důvodem ochrany je komplex lesních a nelesních přírodě blízkých ekosystémů s koncentrací významných typů biotopů. Park tvoří dva vulkanické čedičové vrchy Baba (362 m) a nižší Dědek.
Graficke pismenko Přírodní rezervace Vrch Baba u Kosmonos vyhlášená v roce 1950 má dva významné vrchy Babu a Dědka. Vrch Baba je vyšší ((363 m n. m.) a rezervace po něm získala své jméno. Území přírodní rezervace se nachází mezi obcemi Kosmonosy, Horní Stakory a Bakov nad Jizerou, prochází jím modrá turistická cesta od Horních Stakor k Bakovu na Jizerou, která vede přímo mezi vrchy Babou a Dědkem. Vrch Baba i Dědek jsou vypreparované vulkanické komíny, narušené starou těžbou. V době, kdy se zde čedičové horniny těžily výběrovým systémem zde vznikly četné rokle a jeskyně. V oblasti roste hlavně dub zimní, habr obecný, javor a lípa malolistá. Na ...

historie

Přírodní rezervace Vrch Baba u Kosmonos má celkovou výměru 242,7 ha, nachází se v nadmořské výšce 250 až 363 m a byla vyhlášena 11.10. 1950. Přírodní rezervaci babu tvoří 2 zalesněné vrchy. Jde vlastně o dva vulkanické čedičové kopce. Baba měří 362 metrů. Na každém kroku je možno vidět vyvřeliny a pozůstatky sopečných aktivit.

přírodní scenerie

Mladá Boleslav  (MB)