tvrz Dvorec

Na půrku, Na hrádku
Tvrz ze 14. stol., nejspíše dřevěná, zaniklá v první polovině 15. stol. Dodnes se dochovalo tvrziště s valem a příkopem. V místě tvrziště stojí kaplička z roku 1891.
Příkop
© Luděk Pitter 03/2006
Graficke pismenko Tvrziště Dvorec se nachází při severním okraji obce Mirošov na pravém břehu Skořického potoka při soutoku s Příkosickým potokem, asi 150 m západně od Dvorského rybníka.

Můžete jej navštívit, když ze silnice II/117, na konci Mirošova ve směru na Dobřív, asi 50 m za můstkem přes Skořický potok, ještě však několik stovek metrů před odbočkou na Janov, odbočíte doprava, na polní cestu a půjdete dál kolem ohrady pro koně až k zachovalému příkopu bývalé tvrze. Od silnice k tvrzišti je to necelých 200 m.

Polní cesta prakticky přetíná tvrziště. Tvrziště se nachází na mírné vyvýšenině, která je přibližně lichoběžníkovitého tvaru, kde od roku 1891 stojí kaplička. Tvrziště ohraničuje z jihozápadu Skořický potok a z ostatních stran podkovovitý příkop s valem.
Peter, 21.11. 2005

historie

Historie místa není dodnes přesněji objasněna. Se jménem Dvorec v souvislosti s touto polohou se lze setkat v písemných podkladech od poloviny 14. stol. do třicátých let 15. stol., kdy byl v majetku rodu pánů z Ronšperka. Jeden z rodu, Zdeněk ze Dvorce a stoupenec císaře Zikmunda se proslavil obranou Horšovského Týna při jeho obléhání husity. Právě případná odveta mohla být příčinou zániku Dvorce. Nejspíše se jednalo o dřevenou stavbu, která

L.P. (Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, I. (A-J), Argo, str. 158), 17.3. 2006

Rokycany  (RO)