Hrady.cz
Zříceniny tvrze postavené ve 2. pol. 15. st., Janem Beňovským z Hunstruku. Později renesančně a barokně upravena. V 17. st. sloužila jako hospodářská budova, v 19. st. k bydlení, přistavěna terasa. Neudržovaná budova se po r. 1989 zčásti zřítila.
Zbytky tvrze
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Obec Beňovy leží západně od Klatov při silnici I/22 spojující Klatovy s Domažlicemi, stejným směrem jako Klatovská hůrka. Zmínku o Beněvech nacházíme v literatuře již počátkem 13. stol. Běňovská tvrz je poprvé zmiňována v 1. polovině 16. stol., ale předpokládá se, že byla postavena již ve 2. polovině 15. stol. Vlastní tvrz se nachází v trojúhelníku ohraničeném silnicí a cestou ke Slunečnému Mlýnu, odkud je také tvrz volně přístupná. Jedná se o jihozápadní část hospodářských budov, v místě vybíhajícího skalního ostrohu. Při stavbě přízemí obdélníkové tvrze bylo využito skály, která tvoří jednu ze stěn, ostatní zdi dosahují tloušťky až 1 m. Přímo při ...

historie

Ve druhé polovině 15. stol., kdy se předpokládá vznik tvrze se v Beňovech usadil Jan Beňovský z Hunstruku. Jeho nástupcem byl Ondřej Samuel ze Šontálu, zvaný „Beňovský na Beňovech" s manželkou Reginou, kteří statek drželi až do roku 1543. Tvrz poté koupili klatovští měšťané Pavel Jelítko a Jan Krbec. V průběhu 17. stol. tvrz sloužila již jen jako hospodářská budova. Koncem 19. stol. byla tvrz opět upravena k bydlení a v té době byla ze dvou

L.P. podle Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 22.11. 2005

Klatovy  ( KT)