Hrady.cz
Vetruše, místo opředené mnoha pověstmi o místě bývalého ústeckého hradu bylo nejspíše jen městským popravištěm. Dnes zde stojí nově zrekonstruovaný objekt s vyhlídkovou věží, postavený r. 1897 Ústeckým horským spolkem podle projektu Alwina Köhlera.
Vyhlídková věž
Pohled z města
© Luděk Pitter 08/2004
Graficke pismenko Větruše, šibeniční vrch, dost strašidelný název pro místo kam míří mnoho výletníků z Ústí nad Labem. V současné době, je opět celý zrekonstruovaný areál s vyhlídkovou věží přístupný veřejnosti. K jeho znovu otevření došlo dne 15. 12. 2005. Areál se nachází se na výšině vypínající se nad středem města za řekou Bílinou. Původně sem staří kronikáři umísťovali hrad, ale pozdější výzkumy starých zbytků zdiva nalezených na Větruši spíše svědčí proto, že zde bývalo městské popraviště. K restauraci s vyhlídkovou věží můžete dojít pěšky z centra města po žluté turistické značce nebo tam vyjet po silnici autem. Pokud jedete z centra musíte přejet most přes ...

historie

Místo je opředeno mnoha pověstmi, ale dnes je téměř jisté, že zde nikdy v minulosti ústecký hrad, který sem umísťovali kronikáři nestál. Výzkumy prokázaly, že se nalézal přímo v dnešním městě. A tak nejblíže pravdě je, že zbytky zdiva nalezené na tomto místě jsou pozůstatky bývalého městského popraviště. Místo bylo svoji polohou natolik zajímavé, že již v polovině 19. stol. na tomto místě, v té době nazývaném jako Ferdinandova výšina stával

L.P., 24.1. 2006
    Terasovitou plošinu na severním boku ostrohu nad soutokem Labe a Bíliny (Bělé) jižně od historického Ústí obsadil pohádkář české historie Václav Hájek z Libočan nikdy neexistujícím hradem, kterému dal jméno Větruš, odvozené z pomístného názvu. Vzhledem k blízkosti městského popraviště (viz heslo) se kopec nazýval též Galgenberg (Soudný vrch). Probouzející se romantismus 19. století spolu s nekritickým přejímáním údajů Hájkovy kroniky viděly ve

Ústí nad Labem  (UL)
    Ústí nad Labem