Hrady.cz
Matyáš Friedrich von Riese-Stallburg kolem r.1840 začal se stavbou. R.1901 jej převzala Hospodářská a úvěrová banka a prodala. Koupil jej Ferdinand Bloch-Bauer. Po válce zestátněn. Nyní je v soukromém vlastnictví a byly zahájeny restaurační práce.
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Panenské Břežany leží 14 km severně od Prahy. Dostupné jsou autobusem, autem pak po staré teplické silnici a za obcí Klíčany odbočit na Panenské Břežany. Dálnici D8 nelze využít, v blízkosti není žádný dálniční výjezd.
Zámek se nachází téměř uprostřed obce, je se v soukromém vlastnictví a pro veřejnost nepřístupný.
V okolí lze v obci Dolínek, rodišti básníka Vítěslava Hálka zhlédnout jeho pomník a jeho rodný domek, v další obci, Odolena Vodě, navštívit barokní kostel z r. 1738.
12.1. 2006

historie

Krátká historie dolního zámku v Panenských Břežanech začíná kolem r. 1840, nedlouho potom, co se majitelem panství stal Matyáš Friedrich von Riese-Stallburg. Přesnější časové údaje o stavbě nejsou dosud známy, jen se ví že stavba se protahovala a majitele finančně vyčerpala. Proto celý komplex vč. velkostatků převzala r. 1901 Hospodářská a úvěrová banka a r. 1909 rozprodávala ve prospěch věřitelů. Zámek koupil Ferdinand Bloch-Bauer, který však

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Praha a okolí, Nakladatelství Svoboda 1984, 12.1. 2006

Praha-východ  (PH)
    Panenské Břežany