Hrady.cz
Zřícenina hradu postaveného v roce 1355 Petrem z Rožmberka na základě povolení Karla IV. V pozdní gotice přestaven na pevnost. V roce 1977 je strážní věž upravena na rozhlednu.
Hradní palác a severní věž - pohled z vyhlídkové věže
Graficke pismenko Hrad Helfenburk se nalézá asi 6,5 km od Bavorova po modré turistické na Strakonicku na dominantním vrchu u vsi Krajníčko.
Na hradě je možné potkat partu místních nadšenců, kteří za podpory obecního úřadu rekonstruují některé části hradu. I my jsme přiložili packy k dílu a odměnou nám byla noc na hradě.
28.5. 2002

turistické

Za nepříznivého počasí je z bezpečnostních důvodů hrad uzavřen. Po dohodě lze přenocovat na nádvoří hradu pod vlastním přístřeškem. Parkoviště pro auta je cca 1 km od hradu na louce, zdarma.

historie

Území přiléhající k hradu bylo součástí majetku, jehož nejstaršími majiteli byli od druhé poloviny 13. století Bavorové ze Strakonic. Získal je Petr z Rožmberka od své sestry Markéty, vdovy po Bavoru III. ze Strakonic, zprvu jako zástavu, r. 1351 na základě královského povolení dědičně. Protože toto nejzápadněji položené panství, poměrně vzdálené od centrálních rožmberských držav, postrádalo vhodné správní a obranné středisko, povolil král Karel

Kočičí bál
    Dudák Jíra z Předslavic, proslavený svým uměním v širém kraji, si jednou přinesl ze vsi Kojčína pod Helfenburkem černé kotě. Měl z něho velikou radost, neboť bylo neobyčejně čilé. Také se mu líbilo, že mu svítí oči ve tmě jak dva žhavé uhlíky. Často si s kocourkem hrával, ba dovolil mu i to, aby si k němu vlezl do postele a hověl si vedle něho na peřině. Zato však hospodyně ho nemohla vystáti a přisuzovala mu všechny nectnosti. Když bylo po

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 27.11. 2002
    Skřítek u pokladu
    Lidé, kteří přišli na Helfenburk o Květné neděli, kdy se otvírají poklady, viděli tam tančiti po skále modravý plamen. Nedovedli jej však zastaviti a přinutiti, aby jim ukázal místo, kde se poklad skrývá pod zemí. Jindy zase slýchali návštěvníci Helfenburka v rozvalinách hradu tichý pláč, jakoby z podzemí vycházející. Ozývaly se tak poklady, jimž se chtělo vyjíti z podzemí na světlo boží. Jednou zaslechl takovéto tajemné zvuky chalupník Kazda

V hladomorně
    Není to příběh nijak hrůzostrašný. Javorničtí chlapci – Vašek, Karel a Frantík – vydali se za dobrodružstvím na „pustý zámek“. Zlezli jak veverky hradby, stanuli vítězoslavně na vrcholu hladomorny, jež pod nimi rozvírala tmavý, strašidelný chřtán. Na jejím dně nebylo již dávno lidských kostí, jak si chlapci přestavovali hladomornu, avšak přece jen jim naháněla strachu, takže se neodvážili do ní sestoupiti. Spatřili tam v šeru zřítivší se

Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Ubytování, Svatby, Samostatné prohlídky
     Strakonice  (ST)