tvrz Přítoky

nová tvrz
Přestavěná budova tvrze z počátku 15. stol., přímo doložené r. 1452. R. 1623 zkonfiskována Hrobčickým, po raabizaci r. 1777 dvůr rozparcelován a tvrz přestavěna na dvě obydlí. Dochována původní dispozice a okna, poblíž ještě sklepy nejasného stáří.
Budovu bývalé tvrze (dnes čp. 1 a 3) od jihu
Graficke pismenko Ves Přítoky leží asi 1 km západně od Kutné Hory při hlavní silnici na Kostelec nad Černými Lesy a Prahu. V horní části vsi se při silnici dochovaly částečně přestavěné zbytky tvrze v budovách č.p. 1 a 3. Přímo kolem také prochází žlutá turistická značka, kterou můžete využít pro pěknou okružní procházku po okolí Kutné Hory.
Filip Matoušek, 15.11. 2005

historie

Gotická tvrz v Přítokách vznikla pravděpodobně někdy počátkem 15. století, tedy nedlouho poté, kdy ves s dvorem koupil od sedleckého kláštera kutnohorský měšťan Václav Kaufunk. První přímá historická zmínka o tvrzi se v pramenech objevuje roku 1452. Od konce 15. století patřily přítoky Maternům z Květnice; roku 1622 zde sídlil Ladislav Hrobčický z Hrobčic, jemuž byl ale majetek za účast na stavovském povstání zkonfiskován a o devět let později

V jednopatrové budově bývalé tvrze, pocházející z poloviny 16. století, se dodnes dochovala původní dispozice se střední síní, komorami, kuchyní a sálem. Zvenčí je možné si všimnout soklové římsy a okna se sdruženým sloupkem. Zajímavá je trojice sklepů, které se dochovaly v těsném sousedství tvrze. Přestože je jeden z nich novodobý, ostatní mají valené lomené klenby a jsou přístupné okosenými portálky. Podle některých badatelů se jedná o

Kutná Hora  (KH)
    Přítoky