Hrady.cz
Kostel vystavěn jako špitální a hřbitovní v roce 1623 dle plánů a. Spezzy. Roku 1630 poškozen požárem. V letech 1661-1663 dostavěn v raně barokní podobě. V současné době probíhají rozsáhlé rekonstrukce.
Graficke pismenko Kostel Panny Marie de Sale jsem navštívil při prohlídce Jičína. Auto jsme nechali zaparkované u Valdické brány a ke kostelu šli okolo zámeckého parku směrem na Prahu. Věž kostela září do dálky. V současné době probíhá rozsáhlá rekonstrukce, na které se podílí město, církev a místní občané. Věž samotná již rekonstrukcí prošla, a tak je z dálky vidět. Čelní stranu věže zdobí sochy a při příchodu ke kostelu upoutají pohled zašlé náhrobní kameny, na kterých jsou patrné erby dávných šlechtických rodů. Kostel je uzavřen a dovnitř je vidět mříží. Rekonstrukce se týká i vnitřních prostor. Z druhé strany kostela je otevřená márnice, ve které hoří ...
amarek@centrum.cz, 21.10. 2005

historie

Kostel Panny Marie de Sale (dříve Kostel Nejsvětější trojice) Kostel byl vystavěn jako špitální a hřbitovní. Jeho založení na Novém městě se datuje k roku 1629 dle plánů A.Spezzy jako kostel Nejsvětější trojice. Již počátkem stavby byl v rané fázi roku 1630 poškozen požárem a po roce 1634 došlo k přerušení stavby. V letech 1661-1663 byl kostel dostavěn v raně barokní podobě a vysvěcen Panně Marii Bolestné de Sale. V roce 1718 byla dostavěna v

amarek/Umělecké památky Čech, svazek první/, 21.10. 2005

Jičín  (JC)