Hrady.cz
Zříceniny tvrze, založené asi Sezemou z Kašovic kol. r. 1340; po r. 1430 ves i s tvrzí připojena k velhartickému panství. R. 1565 již tvrz uváděna jako pustá. Dochovány zbytky obytné budovy se střílnami, prevéty a velkými sálovými okny v 2. patře
Pohled na zbytky budovy tvrze z prostoru nádvoří
Graficke pismenko Tvrz se nalézá pár minut chůze od zastávky Mokrosuky nedaleko Sušice. Nad stejnojmennou vesnicí uprostřed políčka je oáza modřínů a majstátně se tyčící zbytek tvrze. Za povšinutí stojí nezvyklá úprava stromů aleje.
28.5. 2002

historie

Připomíná se už v r. 1341 jako sídlo Sezemy z Kašovic. Tvrz, připojená po husitských válkách k panství Velhartickému, se už v 16. stol. uvádí jako pustá. Od ostatních staveb tohoto druhu se odlišuje především tím, že nebyla postavena uprostřed a nebo na okraji vsi, ale na návrší nad ní, obklopeném v minulém století živým plotem z tvarovaných modřínů, který patrně nahradil starší opevnění. V severním cípu oválného prostranství stála napříč

Dobroslava Menclová, 28.5. 2002
    O vsi Kašovicích se zachovaly písemné zprávy jen zcela ojediněle. Podle všeho původně spadala pod hrad Velhartice. R. 1341 se uvádí Sezama z Kašovic. Asi r. 1390 Jan z Velhartic pojistil své manželce Ofce z Opočna její věno na Kašovicích. R. 1428 Oldřich z Rožmberka prodal Menhartovi z Hradce 30 vesnic v okolí Velhartic, mezi nimi také Kašovice. Když si r. 1565 vkládal Jan Rendl z Úšavy do zemských desk zápis o svém majetku v Kašovicích, bylo

Klatovy  ( KT)
    Hrádek