Hrady.cz
Barokní kostel nechal postavit Albrecht z Valdštejna. Roku 1701 byl vysvěcen, 1768 podruhé vyhořel, do roku 1770 rekonstruován. Kostel nemá věž. Strany lodi zdobí obrazy svaté rodiny a obraz sv. Anny s Pannou Marií, sochy sv. Zachariáše a sv. Anny.
Graficke pismenko Kostel sv. Jakuba Většího se nachází hned vedle Valdické brány. Za ním je vidět i děkanství. Kostel je propojen barokní chodbou se sousedícím zámkem a v době mé návštěvy v neděli odpoledne byl otevřen a dokonce není ani zakázáno focení. Při vstupu do kostela jakoby se zastavil čas. Trvá dlouhou dobu než si oči vše prohlédnou - od hlavního oltáře přes krásně zdobené stropní fresky až po postranní oltáře. Pod spojovací chodbou stojí sousoší a za ním je vstup do zámeckého parku. Vřele doporučuji zaparkovat před Valdickou bránou a projít jak kostel sv. Jakuba tak navštívit sousední zámek.
amarek@centrum.cz, 18.10. 2005

Kostel sv. Jakuba Většího
    Kostel sv. Jakuba Většího je s blízkým zámkem propojen schodištěm. Oblouková spojovací chodba vznikla někdy okolo roku 1768, původní chodba byla dřevěná. Kostel nechal založit Albrecht z Valdštejna na místě několika zbořených měšťanských domů. Od roku 1623 byla záměrem výstavba kostela jakožto katedrály, v níž by sídlilo nové biskupství, založené někdy okolo roku 1627 jako raně barokní stavba. Rokem 1628 začaly stavební úpravy, na kterých se

amarek/Umělecké památky Čech, svazek první/, 18.10. 2005
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy