Hrady.cz
Barokní zámek byl postaven kolem r. 1708 pražským arcibiskupem hrabětem Janem Josefem Breunerem. Arcibiskup Alois Josef Schrenk zámek v 1. pol. 19. stol přestavěl. V r. 2003 prošel zámek rekonstrukcí. V zámku nyní sídlí obecní úřad.
Východní strana zámku
Graficke pismenko Barokní zámek ve Světci dal vystavět pražský arcibiskup hrabě Jan Josef Breuner kolem r.1708. Byl vystavěn patrně na místě původního kláštera Kanovnic Božího hrobu. Západně nechal zřídit nevelký zámecký park, který byl později rozšířen za arcibiskupa Viléma Florentina Salma. Největší zásluhu o zkrášlení zámku v 1.pol.19.stol. má arcibiskup Alois Josef Schrenk. Po něm byla také pojmenována blízká Aloisova výšina, kde stávala rozhledna, spojená se zámkem promenádou. Zámek je jednokřídlá dvoupatrová budova, uvnitř se dvěma barokními schodišti. Na jižní straně přiléhá ke zbarokizovanému, původně pozdně románskému a pak gotickému kostelu sv.Jakuba Většího z doby kolem ...
Vladimír Studecký, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-Severní Čechy, 11.10. 2005

Teplice  (TP)
    Světec