Hrady.cz
Rekonstruovaný barokní zámek. Gotická tvrz ze 14. st. po r. 1623 přestavěna na renes. zámek, koncem 17. a poč. 18. st barokně rozšířený do dnešního rozsahu. Zámek je jednoduchá dvoupatrová stavba půdorysu písmene E spojená chodbou se sousední kaplí.
Průčelí zámku
© Pavel Vítek 02/2006
Graficke pismenko Název obce vznikl od slova cerekev, což byl dřevěný kostel. Původně dřevěný kostel Zvěstování P. Marie je připomínaný již v roce 1348. Další dochovaná písemná zpráva o obci pochází z roku 1357. Původní gotická věžovitá tvrz se připomíná v roce 1368. Tehdy jsou známi první majitelé cerekvického zboží, Vojslav, Petr a Štěpán z Cerekvice. Během dalších dvou století se tu vystřídala celá řada vladyckých rodů. Roku 1541 získal Cerekvici Zdeněk Záruba z Hustiřan. Snad v této době k přestavbě tvrze na renesanční zámek o kterém je zpráva z r. 1633. V roce 1682 došlo k první přestavbě zámku, kdy vznikla zřejmě barokní stavba, ...

tvrz přestavěná na zámek
     Jičín  (JC)