Hrady.cz
Kdy tvrz nahrazena zámkem ani kdy byl v 18.st. přestavěn, nelze přesně zjistit. R.1820 přestavěn. Před r.1908 uvnitř zmodernizován. Z kaple se zachoval kamenný barokní portál. Fasáda zámku jednoduchá. Na straně do zahrady je balkón na sloupech.
Zámek z parku s věží
© Pavel Vítek 02/2006
Graficke pismenko Město Pyšely leží 30 km jižně od Prahy. Z Pyšel je autobusové spojení do Prahy a Benešova a integrovaná doprava na vlakové spojení na směr Praha a Benešov.
Osudy panského sídla nejsou zcela jasné. Kdy byla tvrz nahrazena zámkem ani kdy byl v 18. stol. přestavěn, nelze přesně zjistit. R. 1820 byl opět přestavěn a vystavěna věž, která však byla r. 1838 zase zbořena. Před r. 1908 byl zámek uvnitř zmodernizován a znovu byla postavena věž. Z kaple, zrušené r. 1862, se zachoval kamenný barokní portál. Fasáda zámku je jednoduchá, v přízemí obdélníková okna s parapety a polokruhovými zdobenými nadokenními poli, v druhém patře obdélníková okna. Na straně do zahrady je balkón na sloupech.
V současné době zámek slouží jako Domov důchodců hlavního města Prahy. Veřejnosti je nepřístupný.
Pavel Vítek (levap), 10.2. 2006

historie

Historie města sahá asi do 11.-12. století. První zmínka pochází z roku 1295, kdy je jmenován Přebor z Pyšel. Zdejší tvrz je prvně připomínána r. 1542, kdy pyšelské zboží vlastnil Ondřej Nebřehovský z Nebřehovic a jeho žena Kateřina z Dubé. Zámek je v Pyšelích prvně uváděn v r. 1587, kdy jsou jako majitelé panství uváděni Karel Mračský z Dubé s manželkou Maruší z Donína. V období pobělohorských konfiskacích byly Pyšely postoupeny Karlu

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Praha a okolí, Nakladatelství Svoboda 1984, 10.2. 2006
    Zámek v renesančním slohu vystavěl Karel I. Mracký z Dubé ( zemřel L.P.1623 ), dědic původní tvrze, po své bezdětné tetě Kateřině z Dubé s manželem Ondřejem Nebřehem z Nebřehovic na Pyšelích a to po jejich smrti. Manželkou Karla I. Mrackého z Dubé byla Magdalana Kateřina z Donína. Jeho syn Karel II. Mracký z Dubé měl pak manželku Marianu z Donína. Rodu Mrackých byl L.P.1622 zámek zkonfiskován. Člen konfiskační komise Václav Vratislav z Mitrovic

Jan Ceyrek, 6.1. 2010

tvrz přestavěná na zámek