Hrady.cz
Kostel sv. Michala, původně evangelický, byl vystavěn v letech 1612-14. . Roku 1694 byl rozšířen a přestavěn v renesančním slohu. Další přestavby prodělal po roce 1852 a 1907. Cenný je převážně renesanční interiér kostela.
Pohled od západu
Graficke pismenko Farní kostel sv. Michala byl původně kostelem evangelickým. Byl vystavěn v letech 1612 - 14 a zasvěcen původně Zmrtvýchvstání krista. Až po roce 1743 byl jako katolický chrám zasvěcen sv. Michalovi. Roku 1694 byl rozšířen a přestavěn v renesančním slohu. Další přestavby prodělal po roce 1852 a 1907 Kostel tvoří jednolodní stavba s opernými pilíři po obvodě a průčelní štíhlou věží ukončenou cibulovitou bání v čele. Chrám je ceněn především díky své halové dispozici, renesanční sochařské výzdobě (portál, štuková klenba) a dřevěnou tribunou obíhající vnitřní stěny lodi. Obrazy křížové cesty jsou originály od malíře Sebastiniho. Obraz nad oltářem, ...
Jan P. Štěpánek, web, 12.2. 2006

Kostel sv. Michala v Branné
    Kostel byl vybudován v letech 1612 až 1614 a byl zasvěcen Zmrtvýchvstání Krista. Roku 1743 byl již jako katolický kostel upraven a zasvěcen sv. Michalovi. Další rozsáhlé opravy budova kostela prodělala po požárech roku 1852 a 1907. Kostel je významnou památkou díky své halové dispozici, renesanční sochařské výzdobě(portál, štuková klenba) a dřevěnou tribunou obíhající vnitřní stěny lodi.

Šumperk  (SU)
    Branná