Hrady.cz
Románský kostel z 2. pol. 12. stol. přestavěný barokně (1751-57) a neoslohově (1840,1860). Obdélná jednolodní stavba s hranolovou věží v čele. Loď členěna polopilíři s pilastry na tři přibližně čtvercové prostory. Na severu drobná čtvercová sakristie.
Pohled ze hřbitova
Kostel se nachází v obci Kováň. Zhruba uprostřed obce je hřbitov jehož součástí je kostel sv. Františka Serafínského.
amarek@centrum.cz, 7.10. 2005

popis

Kostel je jednolodní obdélníkového tvaru, komponovaný ze tří přibližně čtvercových prostor se zaoblenými rohy. Zvenčí je vzhled kostela prostý. Vnitřní prostory členěny dvěma patry širokých polopilířů s představ. pilastry. Hlavní oltář, kazatelna, zábradlí presbytáře a zpovědnice pocházejí z roku 1757. Jde o práci kosmonoských Jelínků. Oltář: rámový, s výjevem Františka někdy okolo 18. století, neseným dvěma anděly. Po stranách sochy: sv.

amarek/Umělecké památky Čech, svazek druhý, 8.10. 2005
    První zmínky o kostelu jsou z roku 1352, přestavěn v roce 1751-57. Roku 1840 přistavěna sakristie a roku 1860 věž. Takováto představa o stavebním vývoji platila až do 80. let 20. století, kdy byl rozpoznán románský původ věže – zmínka k roku 1860 se podle J. Škabrady vztahuje k cihlové nástavbě se zvonovou stolicí a helmou. Románský původ věže datované rámcově do druhé poloviny 12. století jednoznačně prokazuje původní kvádříkové zdivo a

Zany, podle J. Škabrada: Románská věž kostela v Kováni, Umění 31; Ústav teorie a dějin umění ČSAV, Praha 1983, 16.6. 2010

Mladá Boleslav  (MB)
    Kováň