Hrady.cz
Jádro kostela ze 14. století. Přestavěn v 1. polovině 18. století barokně. Okolo kostela je zaniklý hřbitov s osmibokou barokní kostnicí.
Source soubor nebyl vytvoren!Source soubor nebyl vytvoren!Source soubor nebyl vytvoren! Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa
Graficke pismenko Kostel je uprostřed obce na přírodním pískovcovém návrší. V okolí kostela je umístěno mnoho náhrobních kamenů, které sem byly přivezeny z okolních zaniklých kostelů a hřbitovů.
amarek@centrum.cz, 7.10. 2005

turistické

Strenice se nacházejí v hlubokém údolí Strenického potoka, které se zařezává do plošiny nad pravým břehem Jizery mezi Mladou Boleslaví a Beznem. Po silnici lze přijet z Krnska (I/16) podél potoka, nebo z Bezna (také I/16) přes II/276 (směr Katusice) a odbočkou v pravo mezi poli. Nejbližší železniční zastávka Krnsko na trati Praha - Turnov leží asi 3 km jihovýchodně, lze jít po místních komunikacích buď přes Horní Krnsko (zámek), nebo přes Dolní

historie

Jádro kostela je ze ze 14. století. Přestavěn byl v 1. polovině 18. století barokně. Na severní straně sakristie, kaple sv. Antonína při jižní straně lodi a kruchta pravoúhla, nad ní barokní jednopatrová věž. Presbytář a kaple sv. Antonína sklenuty kupolí, v lodi stropu. Hlavní oltář je novodobý se sv. Bartolomějem. Okolo kostela zaniklý hřbitov s osmibokou barokní kostnicí.
    amarek / Umělecké památky Čech: svazek třetí, 7.10. 2005

Mladá Boleslav  (MB)