Hrady.cz
Kostel postavený v 1. polovině 12. století. Roku 1590 ho nechal Petr Kolbel přestavět v barokním slohu.Během napoleonských válek značně pobořen. V letech 1847-1849 získal kostel dnešní novogotickou podobu.
Graficke pismenko Kostel sv. Havla se nachází ve východní části obce Chlumec. Jedná se o trojlodní kostel, kněžiště je uzavřeno polokruhově, s hranolovou - v posledním patře polygonální věží.

historie

Kostel v Chlumci byl postaven v 1.polovině 12.století a byl zasvěcen sv.Gotthardu. Roku 1590 ho nechal Petr Kolbel přestavět v barokním slohu a přistavět hranolovou věž. Během napoleonských válek byl kostel značně pobořen. V letech 1847-1849 získal kostel dnešní novogotickou podobu. Autory byli J.Katze a A.Schoch. Renesanční náhrobní kameny ve zdi kostela připomínají členy chlumecké rodiny Kolblů z Geisingu.
    Vladimír Studecký, 3.10. 2005
    Smírčí kříž
    Vedle kostela se nachází smírčí kříž, vysoký 122 cm, s vyrytým mečem se zahnutou čepelí. Dříve stával na křižovatce cest naproti restauraci v Žandově před domem č.p.50. Převezen byl roku 1995 a byl do r.2003 uložen v uzavřeném prosoru kostela za kovovou mříží.
    Smírčí kříž č.2
    Kříž je vysoký 80cm. Jsou na něm zbytky nápisu 145 7E 16ME. Kříž stál původně nad chlumeckým nádražím poblíž silnice sloužící lesní správě. Do roku 2003 byl uložen v uzavřeném prostoru kostela za kovovou mříží.
    webové stránky o křížích, 11.10. 2005
    Smírčí kříž č.3
    Kříž je vysoký 110cm. Je na něm rytina meče. Byl objeven chlumeckým občanem Stanislavem Petržilkou východně od chlumeckého nádraží a silnice sloužící lesní správě v úvozu málo používané stezky. roku 1981 byl převezen ke kostelu.

Ústí nad Labem  (UL)
    Chlumec