Hrady.cz
Poprvé se hrad připomíná k roku 1318. Roku 1404 zemská hotovost pod vedením arcibiskupa Zbyňka Zajíce z Házmburka hrad dobyla a zbořila. Dnes zde stojí pouze skromné zbytky zdí.
Fragment zdi hradu
Graficke pismenko Zřícenina se nachází přímo pod Komorním Hrádkem nad řekou. Jděte od silnice cestou v remízku kolem plotu až dolů kolem kurtů a až uvidíte čističku, vydejte se k ní přes potok. Tam pak objevíte skromné zbytky hradu.
Vlky, 28.5. 2002

historie

Čajchanův Hrádek, původně zvaný Hrádek Čajchanov, stával severozápadně od nynějšího zámku Komorního Hrádku na ostrohu spadajícím na třech stranách příkře do údolí Sázavy. Založen byl asi koncem 13. století, snad některým z předků pánů z Dubé. Své jméno dostal po Čajchanovi, jenž se v r. 1356 připomíná jako patron kostela v Choceradech. Kolem r. 1400 patřil Hrádek Janu Zoulovi z Ostředka, který se aktivně zúčastnil se svou družinou drobné domácí

Další relikty hradu.
    Pozoruhodné je, že dosud nikdo nezmínil dva další relikty tohoto hradu. Jedním je nedokončený třetí příkop, vylámaný ve skále cca 30 - 40m východně od zbytku brány. Práce byly zastaveny po vylámání příkopu přes severní část šíje. Zde je vidět, že hradní příkop se nehloubil, lámali ho v plném profilu z jedné strany šíje na druhou. V tomto případě práci nedokončili, něco jim do toho přišlo, a to něco byla asi zemská hotovost. Druhým reliktem jsou

Benešov  (BN)