hrad hrad v Dolní Chřibské

Chřibský hrádek, Karlštejn
Skromné zbytky skalního hrádku založeného ke konci 13. století Michalovici na ochranu Lužické stezky. Zanikl již ve 14. století.
Skalní hrad
autor neuveden
Graficke pismenko Nevelký skalní hrádek ukrytý v lesích na Jetřichovsku. Z tohoto hrádku se dochovala spodní část tesané místnosti, vršek a další stavení byly dřevěné. Dobře viditelné jsou draže pro trámy.
28.5. 2002

historie

Na okraji Labských pískovců, nad Doubickým potokem, stával na ostrohu vrchu Spravedlnosti malý hrad, který založili asi Michalovicové v 2. polovině 13. století na ochranu Lužické cesty. A. Sedláček se domníval, že tu bylo sídlo fojta spravujícího tuto část panství. Nedaleko dotud vede silnice Dolní Chřibská – Doubice a u bývalé hájovny Sloupku z ní odbočuje cesta na Tokání (pomístní název zdejšího polesí), která byla kdysi zvaná

nepatrné zbytky zdí
     Děčín  (DC)