Hrady.cz
Železniční muzeum je v bývalé, více než sto let staré výtopně pro parní lokomotivy. Provozuje ho Společnost železniční výtopna Jaroměř. Mezi exponáty jsou parní lokomotivy, unikátní ozubnicová lokomotiva, lokomotivy elektrické, motorové, vlakové nákladní i osobní vozy, drezína a mnoho dalšího.
rotunda
Nedaleko nádraží Jaroměř, v bývalé výtopně, se nachází železniční muzeum které provozuje Společnost za záchranu,opravu a provoz historických vozidel.
Standa Brebera, 18.9. 2005

turistické

Výtopna v Jaroměři je více než sto let stará. Součástí výstavní expozice je mimo jiné sedm parních lokomotiv (nejstarší z roku 1873), mezi další zajímavé či unikátní exponáty patří např. ozubnicová lokomotiva sloužící na poč. 20. století na trati Tanvald – Kořenov, elektrická lokomotiva fy Ringhoffer z roku 1916 a mnohé další. Společnost pořádá také příležitostné jízdy historickými vozidly.