Hrady.cz
Lesík s pohřebištěm vojáků padlých v bitvě u Chlumce a Přestanova (29.–30. 8. 1813) mezi francouzskou napoleonskou armádou a koalicí Rakouska, Ruska a Pruska. Vlastní hrob označuje kříž s kamenným podstavcem.
Graficke pismenko Hromadný hrob asi 10 000 vojáků, kteří padli v bitvě u Chlumce a Přestanova se nachází v pěkném lesíku za ruským památníkem.
Nechal ho zřídit Chlumecký hrabě Josef Klement z Westphalenu. Místo bylo posvěceno v srpnu r.1836.
Před lesíkem se nachází sloup z nahrubo opracovaných kamenných kvádrů. Vlastní hrob je označen mohylou z neopracovaných balvanů s pamětní deskou.
Vladimír Studecký, 13.9. 2005

Bitva u Chlumce a Přestanova r. 1813
    Bitva byla svedena mezi francouzskými napoleonskými vojsky a spojeneckými armádami Ruska, Pruska a Rakouska. 26-27.8 1813 prohrála spojenecká vojska bitvu u Drážďan a vydala se na ústup. Francouzi, vedení generálem Dominikem René Van Dammem, se rozhodli uzavřít spojencům ústupovou cestu. Nejprve dobyli obec Strádov a poté i Přestanov. 30.8.1813 se ale spojenecká vojska, na rozdíl od francouzských, dočkala posil a obklíčila Francouze. Ti

pomník, památník
     Ústí nad Labem  (UL)