Hrady.cz
Výklenková kaple u křižovatky nad Přestanovem stojí v místech prudkých bojů mezi francouzskými vojáky a ruskou carskou gardou v první den bitvy u Chlumce a Přestanova (29. 8. 1813) jako jejich připomínka. Po roce 1945 zchátrala, nedávno obnovena.
Graficke pismenko Malou Juchtovou kapli nalezneme na křižovatce silnic do Unčína, Přestanova a Strádova. Stojí na místě, kde 29.8.1813 probíhaly těžké boje mezi spojeneckými rakouskými, ruskými a pruskými vojsky na jedné straně a francouzskými na straně druhé.
Vladimír Studecký, 12.9. 2005

historie

Kaple byla vystavěna v 1.polovině 19.století. Tudy se chtěla 29.8.1813 probít francouzská vojska, aby zlikvidovala ruské dělostřelecké baterie. Plán jim však zhatil včasný příjezd gardové jízdy Rusů. Říká se, že svůj název kaple získala díky rudě zbarvené zemi pod těly padlých vojáků.

Ústí nad Labem  (UL)
    Přestanov