Hrady.cz
Bílé kameny vznikly v obd. druhohor usazováním písku v křídové vrstvě na dně moře; v obd. třetihor byly vlivem tektonických posunů usazeniny vyzvednuty a vertikálně nakloněny. Kameny jsou bílé díky hojně obsaženému kaolinitu. R. 1964 byly vyhlášeny chráněným přírodním útvarem. Jsou vysoké až 20 m.
Sloní skály
© Luděk Pitter 09/2005
Graficke pismenko Zkamenělí sloni - osamocená skupina pískovcových skal,vyhlášená za přírodní památku Bílé kameny,se nachází jen několik set metrů od obce Jítrava.Svými tvary ojedinělé skály připomínají tlustokožce,a tak se jim také říká Sloní skály. Je zde několik menších puklinových dutin a jeskyněk.
5.9. 2005

historie

Bílé kameny byly roku 1964 vyhlášeny chráněným přírodním útvarem. Vznikly usazováním písku na dně moře ve svrchní křídě, v třetihorách byly vlivem tektonických posunů původně vodorovné vrstvy usazeného pískovce vyzvednuty a nakloněny. V dalších obdobích eroze postupně narušovala povrch, rozšiřovala pukliny a obrousila povrch skal do dnešního oblého tvaru. Za svou bílou barvu vděčí vysokému obsahu minerálu kaolinitu ve svrchních vrstvách.

přírodní scenerie
    Liberecký kraj