Hrady.cz
Barokní kostel stojí na místě pův. gotického kostela ze 13. stol. (který vyhořel r. 1716). V l. 1746-49 byl s využitím zbytků zdiva pův. kostela (gotický presbytář s pilíři) postaven kostel nový. Interiér zdobí obrazy a sochy (z dílny žáka I. Platzera) z 18. stol. R. 2006 byl kostel zrekonstruován.
vstupní průčelí

Kostel sv. Jakuba Většího

Graficke pismenko Gotický kostel ve Sluštici vyhořel roku 1716, v letech 1746-9 byl s využitím zbytků jeho zdiva postaven nový barokní kostel sv. Jakuba.
Kostel je jednolodní stavba s pětibokým presbytářem vzepřenými gotickými opěrnými pilíři, k němu od severu přistavěna obdélná sakristie. Od jihu k lodi přiléhá hranolová věž. Hlavní západní průčelí je zdobeno pilastry, nad portálem okno se zdobenou supraportou, římsa vybíhá v segmentový štít. Loď má plaskovou klenbu s okosenými kouty, kruchta zaklenuta plackou, presbytář valenou klenbou s lunetami. Sakristie a podvěží mají křížové klenby.
Hlavní oltář je z roku 1875 se sochami a obrazy z pol. 18. století, barokní kazatelna z 1. čtvrtiny 18. století, sochy svatých z lodi jsou dílem jednoho z žáků Ignáce Platzera z doby kol. r. 1765.
Zany (podle B. Samek: Umělecké památky Čech, díl 3. [P/Š], Academia, Praha 1980), 12.9. 2005

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy