Hrady.cz
Goticko-renesanční tvrz byla poprvé zmíněna r. 1413 jako pozůstalost Jana z Bernartic. R. 1626 byla již pustá. Jde o dvoupatrový objekt se 4 křídly a malým nádvořím. Během přestavby zanikly věže a příkop. Objekt je nepřístupný a v zanedbaném stavu.
Vstupní (severozápadní) průčelí tvrze
Graficke pismenko Ves Bernartice leží asi 9 km jihovýchodně od Boru u Tachova a 7 km severovýchodně od Bělé nad Radbuzou. Budovu goticko-renesanční tvrze najdete v severní části vsi ve značně zarostlé zahradě přímo u silnice, mezi budovou kostela a hospodářským dvorem – hřebčínem. Objekt není ovšem přístupný a je v hodně zanedbaném stavu.
Filip Matoušek, 24.8. 2005

historie

Nejstarší zmínka o vsi se objevuje v historických pramenech již k roku 1158, ovšem tvrz samotná se poprvé výslovně uvádí až roku 1413 v soupisu pozůstalosti Jana z Bernartic. V průběhu 15. století patřila tvrz vladykům z Hořešovic, po nichž ji po roce 1544 získali Merklínští z Merklína. Když roku 1626 zemřel Purkart z Merklína, přešel jeho značně zadlužený majetek v Bernarticích i s tvrzí, která se při této příležitosti uvádí jako pustá, na rod

Dvoupatrový čtykřídlý objekt s malým nádvořím dodnes ve své hmotě obsahuje původní zdivo paláce gotické tvrze z 15. století. Ovšem jeho současná podoba je až výsledkem renesanční přestavby, z níž se už ale bohužel nedochovaly dvě polygonální věže či bašty, které původně zpevňovaly jižní a severní nároží. Stejně tak zanikl i starý vyzděný příkop, doložený ještě na konci 18. století. Přesto tvrz stále patří jako příklad dochovaného renesančního

Tachov  (TC)
    Bernartice