Hrady.cz
Zřícenina hradu, první zmínky z roku 1318. Často se střídali majitelé. Počátkem 17. stol. opuštěn, začal pustnout, měnit se ve zříceninu. Dodatečně rozšířen, patrné stopy renesanční přestavby. Dochovány výrazné zříceniny hradeb a paláce.
nádvoří hradu
Graficke pismenko Přímo nad stejnojmennou vsí se nacházejí zříceniny hradu v těsné blízkosti statku. Budete-li cestovat vlakem, vystupte vzastávce Zaječice a po 5 km po modré značce dorazíte do Žumberka. Na hradě se dá přespat pod širákem.
28.5. 2002

Vstup na vlastní nebezpečí. Hradní zdivo se rozpadá.
    28.5. 2002

historie

Hrad Žumberk vznikl zřejmě na přelomu 13. a 14. století. Nepřímo je jeho existence doložena poprvé v r. 1318, kdy používal přídomku ze Žumberka Pilungus, který byl tehdy pohnán před zemský soud pro škody, které způsobil ve vesnicích v okolí Žumberka. Z dalších majitelů Žumberka se připomíná v r. 1380 Vaněk ze Žumberka a Boskovic. Před r. 1402 zemřel Kuník Kavalec ze Žumberka, v r. 1415 pečetil stížný list do Kostnice Jan Kavalec z Lipoltic a na

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)