Hrady.cz
Goticko-renesanční kostel postavený roku 1571 Jiřím Cetenským z Cetně. Pozdně renesanční úprava 1609, nevýrazná barokní přestavba 1736, zatím poslední důkladná oprava 1887. Významná krajinná dominanta se v posledních desetiletích ocitla v povážlivém technickém stavu.
Kostel sv. Václava v Sýčině
© Pavel Vítek 03/2008
Graficke pismenko Kostel sv. Václava se nachází na hřbitově na obcí Sýčina a již z velké dálky jsou vidět jeho špičaté věže. Tento neobyčejný kostel z 2. poloviny 16. stol. je místní dominantou. Je dvoulodní se třemi hranolovitými věžemi. K opravě a dozdobení kostela došlo počátkem 17. stol. a v 18. stol. Hlavní oltář je barokní, portálový, sloupový, z roku 1736. V pravém bočním oltáři visí obraz sv. Ludmily. Kazatelna pochází též z roku 1736. Pod jižní věží se nachází pohřební kaple s náhrobky Maxmiliána Thurn-Taxise a jeho choti Marie Eleonory z roku 1834.
Bohužel na zdech kostela je vidět, jak málo peněz je na jeho opravu a proto musela vzniknout dokonce i nadace na záchranu této krásné památky.
amarek@centrum.cz, 16.8. 2005

turistické

Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně každou čtvrtou neděli v měsíci, a při akcích občanského sdružení Sýčina (viz Odkazy).

historie

Kostel sv. Václava nechal v Sýčině postavit roku 1571 Jiří Cetenský z Cetně. Roku 1609 byl opraven a opatřen výzdobou, další opravy jsou známy z roku 1736 (architekt F. I. Prée) a 1887 (arch. M. Trusko). Kostel je v jádru dvoulodní orientovaná goticko-renesanční stavba uzavřená obdélným presbytářem, k němuž po stranách přiléhají hranolové věže, jižní z nich užší. V severní věži je v přízemí sakristie s barokním oknem a erby Cetenských a

Zany (podle Umělecké památky Čech, část 3 [P-Š], Academia, Praha 1980), 24.8. 2005

Mladá Boleslav  (MB)