Hrady.cz
Renesanční tvrz ze 16. st. je patrové stavení se sedlovou střechou, v průčelích se zachovanými mohutnými opěráky. Některé zdi mají tloušťku až 1,5 m. Od r. 1885 sloužila jako hostinec.
© Luděk Pitter 09/2005
Graficke pismenko Uprostřed obce Krompach, naproti zámku, se nachází budova tvrze. Dnes v ní sídlí restaurace. Objekt je tedy v provozních hodinách restaurace volně přístupný a milé je, že i obsluha ví, že restaurace sídlí v bývalé tvrzi či hrádku a k nadšencům se chová příjemně. Hostinec byl v budově již před rokem 1885, z čehož lze usuzovat, že zde tehdy vládl čilý cestovní ruch.
Budova renesanční tvrze ze 16. stol. je patrové stavení o základně asi 35 x 20 m. Střecha je sedlová, na nárožích jižního průčelí jsou dodnes zachovány mohutné opěráky. Některé zdi dosahují tloušťky až 1,5 m. Bohužel psaníčková sgrafita popisovaná ve starší literatuře nejsou již k nalezení.

Požár na tvrzi
    Na podzim roku 2012 vypukl požár na bývalé tvrzi v Krompachu. Místo mohutné tvrze zde zůstaly trosky. Tvrz byla opuštěná – požár byl zřejmě založen úmyslně.

historie

První zmínka o Krompachu je z konce 14. stol, kdy byl statek součástí panství nedalekého hradu Milštejna. Kdy byla postavena tvrz není jisté. Snad v době, kdy byla část vsi v majetku rodiny Schürerů, majitelů zdejší sklárny. Valentin Schürer koncem 16. stol dokonce pro rodinu získal šlechtický titul "von Waldheim" z Waldheimu. Relativně brzy, jistě již před rokem 1885, začala tato budova sloužit jako hostinec. Potom budova v roce 1885 vyhořela,

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)