Hrady.cz
Zámek byl původně tvrzí, kterou na čtyřkřídlý renesanční zámek přestavěl v letech 1558–1610 Jindřich z Valdštejna. Roku 1831 nechal nový majitel Karel Anselm Thurn-Taxis přestavět zámek na cukrovar. Dnes je majitelem společnost Cukrovary TTD a.s.
Celkový pohled na zámek
Graficke pismenko Bohužel zámek je součástí cukrovaru a sídlí v něm managment cukrovaru takže, dovnitř se nedostaneme. Každopádně za prohlídku alespoň z venku to stojí. V blízkosti je park se sochou pana Hynka z Valdštejna. Díky němu byla obec Dobrovice povýšena na město.

dějiny zámku
    Nejstarší zmínka o Dobrovici (tehdy Dobroviceves) pochází z roku 1204, kdy zde zřejmě stál jen panský dvorec. Ve 14. století byla ves rozdělena na dvě části, jedna patřila k Vinařicím, ve druhé stála tvrz, na níž je v letech 1319-22 zmiňován Mutina z Chlumu a Dobrovice. Další zmínky o vsi i tvrzi jsou poměrně skoupé, zřetelněji vystupuje z přítmí dějin až v polovině 16. století. Roku 1545 panství koupili Budovcové z Budova, ale již roku 1551

Stropy ze sálů
    V zámku byly původně čtyři velké sály s kazetovými stropy (Královský a Libušin v severním křídle, Kamenný a Taneční v jižním: viz též přiložený půdorys, který zachycuje stav před částečnou demolicí zámku). Stropy datované do let 1578-81 byly vyzdobeny výjevy z římské historie, alegorickými náměty ctností a Sedmera svobodných umění. Při účelových přestavbách a demolici severního křídla byly sňaty a převezeny do zámecké sýpky v Bělé pod Bezdězem

Ivan Grisa, dle P. Vlček: Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, Libri 1999, H. Rokyta (red.) a kol.: Rekonstrukce historických měst, Státní ústav pro rekonstrukci památkových měst a objektů 1956 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, díl 1., Academia, 25.7. 2011

Mladá Boleslav  (MB)
    Dobrovice