Hrady.cz
Renesanční zámek byl původně gotickou tvrzí z počátku 16. stol., kterou do dnešní podoby nechal přestavět Adam z Valdštejna mezi lety 1626–1638. Po r.1945 byl zámek zkonfiskován. Dnešní majitel pan J. Jelínek zámek využívá k pořádání kulturních akcí.
Celkový pohled na zámek od jihu

dějiny zámku

Graficke pismenko Ves Vinařice se v pramenech objevuje již od roku 1227 jako majetek kláštera sv. Jiří v Praze. Ve 14 století snad patřila k sousedním Dobrovicím, roku 1340 byla rozdělena mezi pět majitelů, snad již v té době zde stála jednoduchá gotická tvrz. Majitelé vsi i tvrze se často střídali, v letech 1403-11 zde sídlil Beneš z Vartemberka, od roku 1440 Bohuněk z Klinštejna, po němž následovali roku 1460 jeho synové Aleš a Hynek. Po nich následoval Jaroslav ze Šelmberka, který tvrz na počátku 16. století pozdně goticky přestavěl. Roku 1519 prodal Vinařice Janu Ceteňskému z Cetně, jehož rod zde sídlili až do roku 1623, kdy byl statek Václavu Prockovi ...

popis zámku
    Pozůstatky gotické tvrze ve zdivu zámecké budovy jednoznačně identifikují 2,5 m silné zdi ve sklepě a v přízemí. Podle nich byla gotická tvrz obdélnou budovou o rozměrech 31 x 13 rozdělenou do tří místností, k níž byla od severovýchodu přistavěna čtvercová věž o straně cca 9 m. Gotické mohou být zčásti i klenby paláce, jediným architektonickým detailem z tohoto období je zazděný portál v severovýchodní zdi bývalé věže. Renesanční přestavba

Tajemný dárce
    Na vinařickém zámku je údajně ukryt poklad. Pod zámeckými sklepy jsou prý ještě jiné, hlubší, kde je bohatství uschováno. Jakási dívka jednou přišla do zámku v době, kdy tu nebylo panstvo, a tajemný mladý muž ji zavedl k pokladu a obdaroval ji.
    Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa, M.Steskal,nakl.Paseka, Jaroslav Špiroch , 30.7. 2009

tvrz přestavěná na zámek
     Mladá Boleslav  (MB)