Hrady.cz
Kaple v historizujícím stylu z r. 1870 nahradila původní dřevěnou zvoničku z r. 1838. Stojí uprostřed původní návsi Dolních Měcholup při frekventované Kutnohorské ulici. Ve věžičce je nyní osazen nový zvonek z roku 2007, který zaujal místo po původním odcizeném zvonku.
Kaple v Dolních Měcholupech
© Jiří Špaček, 10/2015
Graficke pismenko Ves Měcholupy je prvně doložena r. 1293 v přídomku vladyky Alberta z Měcholup. V r. 1968 byly připojeny k Praze jako součást obvodu Praha 10. Nyní jsou Dolní Měcholupy samostatnou městskou částí, pro niž vyšší správní působnost vykonává městská část Praha 15. V r. 1930 založil Jiří Fragner v Dolních Měcholupech farmaceutický podnik, jehož budovy navrhl jeho bratr Jaroslav, ve své době významný architekt. Podnik po znárodnění po 2. světové válce nesl název Spofa, nyní nese označení Zentiva. Popisovaná kaple se zvoničkou se nachází v Kutnohorské ulici, která je hlavní komunikací oblasti. Vede východním směrem do Uhříněvsi a za hranicí hl. m. Prahy se ...
Jiri Jindrich , 25.8. 2005

historie

Obec Měcholupy, nyní Dolní a původně Velké Měcholupy, byla plánovitě založena koncem 13. století kolem pravidelné návsi přibližně obdélného půdorysu o rozměrech cca 250 x 50 m. Rozkládá se v mělké nivě na obou březích Měcholupského potoka. Hlavní osou návsi je dálková komunikace do Kutné Hory protínající prostor diagonálně od severozápadu k jihovýchodu. Na delších stranách návsi bylo původně vždy po šesti parcelách, na kratších stranách pak po

Jiří Špaček (s využitím textu Jiřího Jindřicha na www.dolnimecholupy.cz), 15.10. 2015

Praha 10-Dolní Měcholupy